ניצחון לממשל ביידן: העליון ביטל החלטה לאסור שימוש בתרופה להפסקת היריון
ניצחון לממשל ביידן: העליון ביטל החלטה לאסור שימוש בתרופה להפסקת היריון
בעקבות עתירה של משרד המשפטים האמריקאי, ביהמ"ש העליון של ארה"ב ביטל את החלטת השופט הפדרלי מטקסס, שקיבל עתירה של מתנגדי הפלות נגד השימוש בגלולה הנפוצה מיפפריסטון. התיק יחזור לביהמ"ש לערעורים, ובינתיים מותר יהיה למכור את התרופה במדינות שבהן הייתה זמינה וההגבלות שהוטלו עליה בוטלו. "אמשיך להילחם במתקפות פוליטיות נגד בריאות נשים", אמר ביידן
בית המשפט העליון של ארצות הברית ביטל הלילה (בין שישי לשבת) את החלטת השופט הפדרלי מטקסס, שלפני כשבועיים ביטל פסיקה בת 23 שנה שאפשרה את מכירת התרופה מיפפריסטון - מהתרופות הנפוצות להפסקת היריון באמריקה - למרות שהיא מאושרת על ידי ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי).
בהחלטתו, בית המשפט העליון ביטל הלילה הגבלות שהטילו בתי משפט בערכאות נמוכות יותר על השימוש בגלולות, כמו למשל האיסור לשלוח אותן בדואר, והוא מתיר את מכירתן - לאחר שכבר לפני כשבוע השעה זמנית את ההגבלות ומנע מהן להיכנס לתוקף. החלטה זו של העליון התקבלה בעקבות ערעור שהגישו משרד המשפטים האמריקאי וחברת Danco Laboratories שמייצרת את התרופה.
כעת יחזור התיק, המשמעותי ביותר בנושא הפלות בארה"ב מאז ביטול פסק הדין "רו נגד ווייד" בשנה שעברה, לבית המשפט לערעורים. בעקבות ההחלטה הלילה, הגישה לתרופה תישאר ללא שינוי במדינות שבהן היא הייתה זמינה עד עכשיו, בזמן שהדיונים המשפטיים יימשכו בבתי המשפט. סביר להניח שהתיק יחזור שוב לדיון בבית המשפט העליון בהמשך.
מדובר בניצחון לממשלו של הנשיא ג'ו ביידן, שביחד עם חברות התרופות הזהיר מפני כאוס רגולטורי סביב אישורי תרופות אם בית המשפט העליון יאפשר להגבלות על מיפפריסטון להיכנס לתוקף. ביידן שיבח את החלטת בית המשפט הלילה ואמר כי הוא ממשיך לעמוד מאחורי האישור שהעניק ה-FDA לתרופה.
"כתוצאה מההחלטה של בית המשפט העליון, מיפפריסטון נשארת זמינה ומאושרת לשימוש בטוח ויעיל בזמן שאנחנו ממשיכים במאבק בבתי המשפט", אמר ביידן לאחר ההחלטה. "אמשיך להילחם במתקפות פוליטיות נגד בריאות נשים ולהגן על סמכותו העצמאית של ה-FDA לסקור, לאשר ולהסדיר מגוון רחב של תרופות מרשם".
התביעה לעצור את השימוש במיפפריסטון הוגשה לבית המשפט בטקסס במסגרת מה שמבקרי המהלך בארה"ב מכנים judge-shopping – הליך שבו העותרים מגישים עתירה במחוז ספציפי שבו לשופטים יש היסטוריה של פסיקות העולות בקנה אחד עם עמדתם. מכיוון שלשופטים פדרליים יש זכות לפרסם פסיקות שיש להן תוקף משפטי בכל רחבי ארה"ב, ולא רק במדינה שבה הם פוסקים (במקרה זה טקסס), באמצעות ההליך הזה יכולים העותרים לכפות את עמדתם על שאר המדינות.
את ההחלטה לאסור את השימוש במיפפריסטון קיבל השופט הטקסני מתיו קשמירק, שמונה לתפקיד בזמן כהונתו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, על בסיס טיעון מדעי-לכאורה: ארגונים הפועלים נגד הפלות עתרו לבית המשפט שלו בטענה כי האישור שנתן ה-FDA לשימוש בתכשיר בשנת 2000 ניתן בלי בדיקה הולמת של הסיכון הבריאותי הנשקף ממנו. השופט קיבל את עמדתם, אף שארגונים רפואיים בארה"ב אומרים כי סיבוכים הנגרמים משימוש במיפפריסטון נדירים כל כך עד שאפילו מהליכים שגרתיים כמו קולונוסקופיה והסרת שיני בינה נשקף סיכון גדול יותר.
לפי הערכת ה-FDA, מאז שהותר השימוש במיפפריסטון בארה"ב כ-5.6 מיליון אמריקאיות השתמשו בו לצורך הפסקת היריון. בארה"ב המיפפריסטון משמש לביצוע הפלות כחלק מטיפול דו-רכיבי, יחד עם התכשיר מיסופרוסטול. מרפאות להפלות בארה"ב המשתמשות בטיפול שמורכב משני התכשירים הודיעו כי אם השימוש במיפפריסטון ייאסר, הן ייאלצו להשתמש במיסופרוסטול בלבד. לטיפול חד-רכיבי שכזה, אשר אינו משלב את שני התכשירים, יש שיעור הצלחה מעט נמוך יותר, אם כי הוא נפוץ במדינות מחוץ לארה"ב שבהן השימוש במיפפריסטון אינו חוקי או אינו בר-השגה.
בשנה שעברה, בהחלטה היסטורית, ביטל בית המשפט העליון (שבו השמרנים מחזיקים ברוב של שישה שופטים מול שלושה ליברלים) את פסק הדין "רו נגד ווייד", זה שמאז 1973 חייב את כל מדינות ארה"ב לאפשר לנשים לעבור הפלות. בעקבות ביטול פסק הדין ההוא החזירו הרפובליקנים לתוקף הגבלות נוקשות על הפלות בשלל מדינות בארה"ב: ב-14 מ-50 מדינות ארה"ב אי אפשר כעת לעבור הפסקת היריון, וב-16 מדינות קיימים חוקים המכוונים ספציפית נגד תכשירים להפלות.